Nie miejmy więc innych tęsknot, innych pragnień, innych przyjemności i radości oprócz Stwórcy i Odkupiciela, i Zbawiciela naszego, jedynego prawdziwego Boga.

Klasztorny kucharz
Klasztorny kucharz
Data: 2021-09-29

o. Ezdrasz Biesok

Bardzo trudno nieraz odtworzyć podstawowe fakty z życia niektórych braci. Najczęściej w ich teczkach personalnych niewiele się znajduje. Jedynie w katalogach możemy orientacyjnie prześledzić klasztory w których byli. Czasem kronika klasztorna zamieszcza dwie linijki o tym, że tu ktoś taki był i właśnie zmarł. Tak było z wieloletnim klasztornym kucharzem, bratem Danielem Kotem.

Wilhelm Kot urodził się 21.03.1888 r.w Murckach koło Katowic w rodzinie Franciszka i Zuzanny Pilorz. Wstąpił jako tercjarz do prowincji św. Jadwigi 13.10.1912 r.Dopiero po powrocie z wojny światowej rozpoczął nowicjat pierwszego zakonu 3.05.1920 r.pod imieniem brat Daniel i złożył profesję czasową 12.05 1921 r.

Jeszcze jako profes czasowy, wraz z grupą braci przeszedł w 1923 r.do naszej prowincji. Był kucharzem i całe jego życie było związane z klasztorną kuchnią. Początkowo był w Choczu gdzie złożył śluby wieczyste 23.02.1926 r.na ręce tamtejszego przełożonego o. Bedy Szczygła. Z jakiegoś powodu odłożono jego śluby o jeden rok. Był następnie w Panewnikach i w Rybniku. Od 1937 r., także w okresie wojny, był w Chorzowie.


Brat Daniel zmarł nagle 17.11.1946 r.w szpitalu św. Jadwigi w Chorzowie gdzie znalazł się na skutek wylewu krwi do mózgu i porażenia serca.  Żył 58 lat, w zakonie 34. Został pochowany w Panewnikach.